Structura microscopica a parului

Tija este formata din trei straturi concentrice de celule epiteliale, care reprezinta trei stadii evolutive diferite: medulara, corticala si cuticula. Straturile sint generate de epiteliul care acopera papila si ele au rolul unui adevarat strat germinativ. In radacina, medulara are celule mari cu nudei rotunzi, uniti prin desmozomi. Cu cit se departeaza de radacina, celulele se aplatizeaza, citoplasma lor se keratinizeaza sau acestea pot fi inlocuite de spatii goale.

Corticala se formeaza din celulele epiteliale situate pe laturile papilei. De la radacina spre tija, celulele se aplatizeaza si se keratinizeaza la fel cu celulele epidermului, ajungind in tije complet cornificate.

In corticala se gasesc granule de pigment care dau culoare parului, de la negru la blond. Bulele de aer care pot lua nastere printre celule schimba culoarea parului, dandu-i o tenta albicioasa care creste odata cu virsta.

Oxigenarea parului distruge granulele de pigment din corticala, parul luand culoarea galbena.

Cuticula este un strat subtire format din celule epiteliale situate pe laturile extreme ale papilei.

La nivelul tijei, celulele cuticulei sint complet cornificate, dispuse ca solzii de peste, cu marginea libera spre virful firului de par.

Fiecare fir de par prezinta niste fascicule de fibre musculare, care se insera cu un capat pe foliculul pilos si cu celalalt capat in dermul papilelor, formand cu firul de par un unghi obtuz.

Aceste fibre musculare cind se contracta ridica firul de par din pozitie oblica in pozitie perpendiculara pe suprafata pielii. Contractia fibrelor musculare are loc reflex, in special datorita emotiilor, frigului si stimulilor tactili. La locul de contractie, pe suprafata pielii se creeaza o depresiune, aparind astfel „pielea de gaina".